Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Θεραπείες Καρδιαγγειακών Παθήσεων

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ) ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ


Η πρώτη αγγειοπλαστική ήταν μια καινοτόμος επέμβαση το 1977, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Gruentsig. Από τη δεκαετία του 1990 όμως, η τεχνική εξελίχθηκε και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλά αγγεία του σώματος, όπως στις καρωτίδες ή στα αγγεία των άνω και κάτω άκρων. Στα στεφανιαία αγγεία, τα οποία αιματώνουν την καρδιά, η αγγειοπλαστική αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και διενεργείται από τους καρδιολόγους στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.


Η στεφανιογραφία, μια διαγνωστική εξέταση που προηγείται της αγγειοπλαστικής, γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με τον ασθενή ξύπνιο και εγχύεται μέσω του χεριού ή του ποδιού σωλήνας πολύ μικρός ο οποίος φτάνει στην άκρη της έκφυσης των αγγείων της καρδιάς και εγχύεται σκιαγραφικό. Με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης, ο καρδιολόγος παρατηρεί στενώσεις αγγείων και εκτιμάει τη δυνατότητα παρέμβασης.

Η αγγειοπλαστική, στη συνέχεια, πραγματοποιείται μέσω του λεπτού σωλήνα, που ονομάζεται καθετήρας, ο οποίος έχει στο άκρο του ένα μπαλόνι, το οποίο διατείνεται πιέζοντας την αθηρωματική πλάκα (στένωση), που έχει σχηματιστεί στα εσωτερικά τοιχώματα της στεφανιαίας αρτηρίας. Όταν το σημείο ανοίξει επαρκώς, στη συνέχεια προωθείται στο ίδιο σημείο το stent, το οποίο είναι μια μικρή, μεταλλική πρόθεση η οποία τοποθετείται μόνιμα μέσα στην αρτηρία (και το οποίο σιγά σιγά ενδοθηλιοποιείται δηλαδή γίνεται ένα σώμα με το αγγείο). Η τοποθέτησή του γίνεται και πάλι με τη βοήθεια ενός μπαλονιού το οποίο φέρει πάνω του το stent. Στη συνέχεια, το μπαλόνι ξεφουσκώνει και αφαιρείται, ενώ το stent παραμένει στη θέση του για να κρατήσει τον αυλό του αγγείου ανοικτό.

Η παρέμβαση με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent κρίνεται σκόπιμη:

  1. κατά την οξεία φάση εμφράγματος του μυοκαρδίου
  2. σε περίπτωση συμπτωμάτων και ευρημάτων ισχαιμίας μυοκαρδίου σε εξετάσεις

Πρόληψη

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης καθημερινά

Ήπια άσκηση σε καθημερινή βάση

Μείωση πρόσληψης αλατιού

Αλλαγή διατροφικών συνηθειών (άπαχο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα και λαχανικά)

Μείωση των επιπέδων χοληστερίνης


ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet