Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Θεραπείες Καρδιαγγειακών Παθήσεων

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Αντιπηκτικά φάρμακα, όπως το Sintrom (κουμαδίνη – ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ), χορηγούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, άρα και εγκεφαλικού. Η μείωση αυτή υπολογίζεται στο 60%-80%. Όταν χρησιμοποιείται κουμαδίνη χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο. Τα αντιπηκτικά έχουν πρακτικά πολύ στενό θεραπευτικό εύρος και απαιτούν τακτική παρακολούθηση του INR (International Normalized Ratio), ώστε να διατηρείται εντός θεραπευτικών ορίων. Συνήθως, το INR πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2-3, ανάλογα με το καρδιολογικό πρόβλημα.


Επιπροσθέτως, τα αντιπηκτικά εμφανίζουν πολλές αλληλεπιδράσεις με τροφές και φάρμακα, έχουν μεγάλο χρόνο ημισείας ζωής και καθυστερημένη έναρξη δράσης. Είναι γνωστό ότι το INR επηρεάζεται από τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, το καρότο, το σογιέλαιο και το συκώτι. Δεν απαγορεύεται η λήψη αυτών των τροφών. Απλά, θα πρέπει η ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητά τους να είναι σταθερή, ώστε να μην απορρυθμίζεται το INR.

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα νέα αντιπηκτικά φάρμακα. Το dabigatran (εμπορικό όνομα Pradaxa), το rivaroxaban (εμπορικό όνομα Xarelto) και η απιξαμπάνη (εμπορικό όνομα Eliquis). Με τη χρήση των φαρμάκων αυτών, δεν είναι απαραίτητος ο μηνιαίος έλεγχος του INR.

Περισσότερες πληροφορίες για την αναγκαιότητα λήψης της αγωγής με αντιπηκτικά, μπορείτε να αντλήσετε στην ενότητα «Κολπική Μαρμαρυγή».

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet