Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Θεραπείες Καρδιαγγειακών Παθήσεων

ΣΤΑΤΙΝΕΣ


Μία κατηγορία υπολιπιδαιμικών φαρμάκων που έχει φέρει επανάσταση στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω των πολλών θετικών δράσεων.

Οι στατίνες αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, δρώντας μέσω της μείωσης της ενδοκυττάριας συγκέντρωσης χοληστερόλης στο ήπαρ. Πολυάριθμες μελέτες τόσο στην πρωτογενή (πριν την εκδήλωση νοσήματος) όσο και στη δευτερογενή πρόληψη (μετά την εκδήλωση πρώτου νοσήματος, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα μυοκαρδίου) απέδειξαν τη μοναδική συμβολή τους στη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η ιδιαιτερότητα των φαρμάκων αυτών έγκειται στις ποικίλες – «πλειοτρόπες» δράσεις που έχουν, πέραν της μείωσης της LDL χοληστερόλης, καθώς συμβάλλουν μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους στη σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας και στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας.


Η έναρξη της θεραπείας με στατίνες γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα χοληστερόλης του ασθενούς, καθώς και το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά και σύμφωνα με την παρουσία ή όχι αυξημένων τριγλυκεριδίων. Ο θεράποντας ιατρός λοιπόν, εξατομικεύοντας τον κάθε έναν, θα αποφασίσει πότε και ποιο υπολιπιδαιμικό φάρμακο θα χορηγήσει.

Πολλές είναι οι γνώσεις μας όχι μόνο για τα οφέλη τους αλλά και τις παρενέργειές τους. Έχει όμως μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ότι το όφελος από τη λήψη των στατινών είναι τόσο μεγάλο ώστε η πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος παρενέργεια δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη της θεραπείας. Άλλωστε, οι παρενέργειες των στατινών, αν προκύψουν, είναι αναστρέψιμες. Ο έλεγχος μετά τη λήψη της αγωγής γίνεται τακτικά, και τις περισσότερες φορές είναι εμφανείς στα αρχικά στάδια της εμφάνισής τους.

Η πιο συχνή παρενέργεια των στατινών είναι η μυοπάθεια, που εκδηλώνεται είτε ως μυαλγία χωρίς αύξηση της CPK (εξέταση αίματος), είτε ως μυοσίτιδα με μυικούς πόνους και ταυτόχρονη αύξηση της CPK. Αύξηση της CPK, πάνω από το 5πλάσιο της φυσιολογικής τιμής, σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται. Όταν η CPK επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα τότε είτε χορηγείται άλλη στατίνη, είτε επαναχορηγείται η ίδια σε χαμηλότερη δόση και ο ασθενής παρακολουθείται στενά. Ο κίνδυνος εμφάνισης μυοσίτιδας είναι μεγαλύτερος σε ηλικιωμένα άτομα και στους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια ή υποθυρεοειδισμό.

Σε ένα ποσοστό 1-3% των ασθενών παρατηρείται μια μικρή ασυμπτωματική αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών). Όταν τα ηπατική ένζυμα αυξηθούν τρεις φορές πάνω του ανώτερου φυσιολογικού ορίου τότε επιβάλλεται η διακοπή του φαρμάκου. Με βάση την Ευρωπαϊκή εταιρεία Αθηροσκλήρωσης ο έλεγχος των τρανσαμινασών πρέπει να γίνεται προ της έναρξης της αγωγής με στατίνη, στους 2-3 μήνες από την έναρξη και στη συνέχεια ως τους 6 μήνες.

Δεν πρέπει να αρνούμαστε τη λήψη των στατινών όταν ο θεράποντας ιατρός μας το συστήνει. Το όφελος που έχουμε λαμβάνοντας τα φάρμακα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον πιθανό κίνδυνο των παρενεργειών οι οποίες μάλιστα όταν διακοπεί το φάρμακο, είναι αναστρέψιμες! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ενότητα «Δυσλιπιδαιμίες».

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet