Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Θεραπείες Καρδιαγγειακών Παθήσεων

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ


Τι πρέπει να κάνω όταν εμφανίσω συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του εμφράγματος

  1. Καλούμε βοήθεια και οπωσδήποτε το 166 για την προσέλευση ασθενοφόρου.
  2. Δεν περπατάμε, δεν κουραζόμαστε, αλλά καθόμαστε στο ίδιο σημείο που αισθανθήκαμε το οξύ δυνατό σύμπτωμα, όπως τον πόνο στην καρδιά ή τον θώρακα.
  3. Αν υπάρχει η δυνατότητα, λαμβάνουμε αμέσως μια ασπιρίνη, την οποία μπορούμε να μασήσουμε.

Αν έχει χάσει κάποιο άτομο τις αισθήσεις του, καλούμε το ασθενοφόρο και αν γνωρίζουμε τη διαδικασία ανάνηψης (τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις), εφόσον ο ασθενής μας δεν έχει αναπνοή ή καρδιακούς παλμούς, ξεκινάμε την αναζωογόνηση (θωρακικές συμπιέσεις).


Το έμφραγμα μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και προκαλείται όταν διακοπεί πλήρως η αιμάτωση τμήματος του μυός της καρδιάς, συνήθως λόγω στένωσης σε στεφανιαίο αγγείο, το οποίο παρέχει αίμα στο τμήμα αυτό. Πρόκειται για νέκρωση, λοιπόν, του μέρους του μυός της καρδιάς.

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το έμφραγμα, δηλαδή γίνει επαναιμάτωση στον μυ της καρδιάς, τόσο πιο ασφαλές είναι για τον ασθενή. Παράλληλα, αποφεύγεται η νέκρωση τμήματος της καρδιάς, επιτυγχάνοντας την καλή λειτουργία της.

Έχει σημασία να θυμόμαστε ότι στο έμφραγμα Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ.

Τι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ παρουσιάζει ο ασθενής

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, αλλά συνηθέστερα είναι το σφίξιμο στον θώρακα με αντανάκλαση στη γνάθο ή στον λαιμό ή την πλάτη, αισθήματα πόνου ή μουδιάσματος στο αριστερό άνω άκρο ή και στα δύο άκρα, δυσχέρεια στην αναπνοή, ναυτία ή έμετος, εφίδρωση ή κόπωση.

Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα

Οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα είναι οι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου (στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς), οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:

Το κάπνισμα, οι αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα (π.χ. χοληστερόλη), ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή τιμή της αρτηριακής πίεσης, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, αλλά και η χρήση ουσιών, όπως η κοκαΐνη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου

Για τη διάγνωση του εμφράγματος χρειάζεται, εκτός από την κλινική εικόνα, δηλαδή την παρουσία συμπτωμάτων, να γίνει βιοχημικός έλεγχος, δηλαδή εξέταση για την ανίχνευση ουσιών (ενζύμων) που αποδεικνύουν ότι υπάρχει οξεία νέκρωση μυοκαρδίου (μυός της καρδιάς). Παράλληλα, με τη χρήση του υπερηχοκαρδιογραφήματος μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη δυσλειτουργία του αντίστοιχου τμήματος του μυός της καρδιάς που δεν αιματώνεται φυσιολογικά. Στη συνέχεια, διενεργείται ο καρδιακός καθετηριασμός (στεφανιογραφία), δηλαδή γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας στην άκρη των αγγείων που αιματώνουν την καρδιά (διαμέσου λεπτών σωλήνων που περνάνε από αρτηρία στο χέρι που επικοινωνεί με την καρδιά) και απεικονίζεται το αγγείο που έχει κλείσει λόγω στένωσης ή η παρουσία θρόμβου (πήγματος αίματος) στον αυλό του αγγείου της καρδιάς, φαινόμενα που το αποφράσσουν, προκαλώντας τη διακοπή της αιμάτωσης και το έμφραγμα.

Πώς αντιμετωπίζεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου αντιμετωπίζεται ή με τη χορήγηση ουσιών που διαλύουν τον θρόμβο που υπάρχει μέσα στο αγγείο, προκαλώντας τη διακοπή ροής αίματος ή με την αγγειοπλαστική, δηλαδή την προώθηση στο αγγείο μπαλονιού που διανοίγει τη στένωση ή λιγότερο συχνά, με επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by pass) ή συντηρητικά, δηλαδή με φαρμακευτική αγωγή.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet