Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ


Η πρόοδος της επιστήμης και ιδιαίτερα της ιατρικής είναι τεράστια. Στην καρδιολογία η χρήση της τεχνολογίας βοηθάει στην αξιόπιστη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και στην αντιμετώπισή τους. Η σημασία όμως της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια.

Στο ιατρείο, εκτός από την λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την ενδελεχή κλινική εξέταση (αιμάτωση άκρων χειρών, ποδιών, ακρόαση καρδιάς και καρωτίδων, ψηλάφηση και ακρόαση κοιλιακής αορτής, έλεγχος κοιλιακής χώρας και ακρόαση πνευμόνων κ.ά.) και την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, διενεργείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα.


Το ηλεκτροκαρδιογράφημα προσδίδει πολλές πληροφορίες και πρέπει να διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το υποκείμενο νόσημα του εξεταζομένου. Αναδεικνύεται υπόβαθρο αρρυθμιών, αρρυθμίες όπως βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία ή κολπική μαρμαρυγή, ισχαιμία του μυοκαρδίου (κακή αιμάτωση), ιστορικό εμφράγματος ή οξύ έμφραγμα, δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, όπως η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας κ.ά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μυς της καρδιάς, εκτός του ότι λειτουργεί ως αντλία με την συστολή και τη διαστολή (σύσπαση του μυός και χάλαση), έχει και ηλεκτρισμό, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ελέγχει τον ηλεκτρισμό καταγράφοντας το ηλεκτρικό σήμα του.

Τοποθετούνται έως και 12 ηλεκτρόδια με αυτοκόλλητα ή βεντούζες στο θώρακα, τα χέρια και τα πόδια του εξεταζομένου, από τα οποία θα μεταφερθεί το σήμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς σε ένα μηχάνημα το οποίο θα εκτυπώσει την «ηλεκτρική ταυτότητα» της καρδιάς, δηλαδή το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet