Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Νοσήματα – Παράγοντες Κινδύνου

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ


Για τη διευκόλυνσή σας μπορείτε να βρείτε το διάγραμμα μέτρησης της πίεσης ΕΔΩ.

Η αρτηριακή υπέρταση (υψηλή πίεση) συναντάται συχνά στον ενήλικο πληθυσμό παγκοσμίως. Συνήθως, στους ανθρώπους με υπέρταση, συνυπάρχουν άλλα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπερουριχαιμία αλλά και η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές τιμών κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Ως εκ τούτου, χρειάζεται η μέτρησή της να γίνεται στο σπίτι με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο πρωί, μεσημέρι, βράδυ από τρεις τουλάχιστον μετρήσεις τη φορά, εντός ενός λεπτού. Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται μια-δύο μέρες μηνιαίως για τους ασθενείς υπό φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο ρύθμισης. Για τους ανθρώπους χωρίς γνωστό ιστορικό υπέρτασης, για τον έλεγχο αυτής μηνιαίως μια φορά θα μπορούσε να γίνεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και σε άντρες άνω των 45 ετών, ιδιαιτέρως δε όταν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Για τους ανθρώπους που βρίσκουν μεμονωμένα υψηλές τιμές, πρέπει να κάνουν τον έλεγχο με μετρήσεις με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, δύο φορές μηνιαίως για δύο μέρες συνεχόμενες.


Η φυσιολογική τιμή αρτηριακής πίεσης είναι για την συστολική (μεγάλη) μικρότερη των 140mmHg και για τη διαστολική (μικρή) κάτω από 90mmHg. Ο ακόλουθος πίνακας αναδεικνύει τις κατηγορίες αρτηριακής πίεσης. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ότι ο ιατρός, ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα, θα κατατάξει τον εξεταζόμενό του στην σωστή κατηγορία και αναλόγως, θα προτείνει ή όχι φαρμακευτική αγωγή ή άλλες οδηγίες.

(Πίνακας από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Category: κατηγορία, Optimal: ιδανική, Systolic: συστολική (μεγάλη), Diastolic: Διαστολική (μικρή), Normal: φυσιολογική, High normal: Υψηλή Φυσιολογική, Grade: Βαθμός, Hypertension: Υπέρταση, Isolated: μεμονωμένη)

Οι μετρήσεις πιέσεων πρέπει να γίνονται με αξιόπιστα μηχανήματα-πιεσόμετρα.
Τα εγκεκριμένα πιεσόμετρα μπορείτε να τα βρείτε ή να ελέγξετε αν τα δικά σας ανήκουν μεταξύ αυτών στην ιστοσελίδα:

https://hypertasi.gr/UsersFiles/Documents/Pistopoiimenapiesometragiametriseisstospiti.pdf

Για τον σωστό τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, πρέπει να ακολουθούνται τα ακόλουθα:

  • Πρέπει να καθόμαστε αναπαυτικά τουλάχιστον για πέντε λεπτά σε ήσυχο μέρος προ της μέτρησης και να στηρίζουμε τον βραχίονα στο ύψος της καρδιάς.
  • Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μετρήσεις με διάστημα 1 λεπτού και επιπρόσθετες επί ύπαρξης μεγάλης απόκλισης (>5mmHg).
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται περιχειρίδα κατάλληλου μεγέθους ανάλογα με τον σωματότυπο του καθενός.

Μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της φυσιολογικής τιμής της πίεσης έχει η τήρηση των κάτωθι συστάσεων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet