Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ


Πώς πρέπει να μετράται η πίεση στο σπίτι

Για τη διευκόλυνσή σας μπορείτε να βρείτε το διάγραμμα μέτρησης της πίεσης ΕΔΩ.

  • Αποφεύγουμε κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων/αναψυκτικών με καφεΐνη και κάπνισμα για 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.
  • Καθόμαστε αναπαυτικά, με τα πόδια να πατάνε σταθερά στο έδαφος και αφού έχουμε ηρεμήσει για 5 λεπτά.
  • Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο πιεσόμετρο, ιδανικά βραχίονα και όχι καρπού και αφού έχουμε ελευθερώσει το χέρι μας από στενά ρούχα. Τα πιστοποιημένα πιεσόμετρα μπορείτε να τα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση
    https://hypertasi.gr/UsersFiles/Documents/Pistopoiimenapiesometragiametriseisstospiti.pdf
  • Στηρίζουμε το χέρι μας πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο της καρέκλας μας και τοποθετούμε σωστά την περιχειρίδα του πιεσόμετρου. Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος περιχειρίδας ανάλογα με την περίμετρο του βραχίονα, γιατί λανθασμένο μέγεθος μπορεί να μας δώσει λάθος μετρήσεις.
  • Ξεκινάμε τις μετρήσεις πάντα στο ίδιο χέρι – συνήθως αυτό στο οποίο μετράμε την υψηλότερη πίεση.
  • Αγνοούμε την πρώτη μέτρηση, και στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές με διαφορά περί το ένα λεπτό. Καταγράφουμε και τις δυο συνεχόμενες μετρήσεις για να τις δείξουμε στον ιατρό.

Καλό είναι πριν επισκεφθείτε τον Καρδιολόγο σας για οποιονδήποτε λόγο, να καταγράψετε τις μετρήσεις δύο με τρεις φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ, αλλά και μεσημέρι αν είναι δυνατόν) για λίγες μέρες (3-7 μέρες αναλόγως δυνατότητας) για να τις δει και να τις εκτιμήσει ο ιατρός.

ΔΕΝ περιμένουμε να αισθανθούμε σύμπτωμα για να μετρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση.


Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής, ενώ παράλληλα, σχετίζεται και με βλάβες σε όργανα-στόχους όπως λέγονται, δηλαδή βλάβες στον εγκέφαλο, τα μάτια και τους νεφρούς. Συνήθως, δεν προκαλεί συμπτώματα και γίνεται αντιληπτή αν μετρηθεί τυχαία κατά την επίσκεψη στον ιατρό ή φαρμακοποιό ή στο σπίτι.

Στο ιατρείο ακολουθούνται οι κανόνες σωστού ελέγχου των τιμών της αρτηριακής πίεσης κατά την οποιαδήποτε κλινική εξέταση και φυσικά, όταν χρειάζεται τοποθετείται και χόλτερ αρτηριακής πιέσεως.

Ο πιο εύκολος αλλά και αξιόπιστος τρόπος αξιολόγησης των τιμών της πίεσης είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή. Έτσι αποφεύγεται το άγχος της διαδικασίας μέτρησης σε ένα ιατρείο (σύνδρομο της λευκής μπλούζας) το οποίο προκαλεί ψευδώς αυξημένες τιμές.

Ποια είναι τα επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης;

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 130 για τη συστολική (μεγάλη) και κάτω από 80 για τη διαστολική (μικρή). Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 130-139 για τη συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) κι έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής. Δεδομένου του γεγονότος ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet