Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Νοσήματα – Παράγοντες Κινδύνου

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ


Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) αποτελεί συχνή αρρυθμία, δηλαδή παθολογικό ρυθμό που προσβάλλει κυρίως μεγάλες ηλικίες (σε άτομα άνω των 80 ετών το ποσοστό υπερβαίνει το 10%).
Επιβεβαιώνεται πάντα με ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Το χαρακτηριστικό της είναι ότι ο ρυθμός της καρδιάς είναι πλήρως αποδιοργανωμένος. Συνήθως εκδηλώνεται σαν ταχύς ρυθμός (πολύ αυξημένοι παλμοί) που αισθάνεται ο πάσχων ως γρήγορη λειτουργία της καρδιάς και συνοδεύεται από δύσπνοια ή μειωμένη ικανότητα για δραστηριότητα ή εύκολη κούραση. Αυτά τα συμπτώματα συναντώνται στην παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή σε ανθρώπους που, ενώ έχουν φυσιολογικό ρυθμό, εκτάκτως, για αδιευκρίνιστο κάποιες φορές λόγο, επέρχεται η αρρυθμία. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε γιατρό (καλύτερα να μεταβεί σε νοσοκομείο) για την ανάταξη της αρρυθμίας και την έναρξη σωστής φαρμακευτικής αγωγής. Ασφαλώς, υπάρχουν ασθενείς που έχουν ΚΜ μόνιμα και, σε αυτήν την περίπτωση, τα κατάλληλα φάρμακα βοηθούν να είναι χαμηλές οι σφύξεις / παλμοί ώστε να μην υπάρχουν συμπτώματα.


Κάποιες φορές, η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται χωρίς αυξημένους παλμούς και δεν γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες πρώτα διαγιγνώσκεται εγκεφαλικό επεισόδιο και μετά η κολπική μαρμαρυγή. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι άνω των 60 ετών να υποβάλλονται ετησίως σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που προδιαθέτουν σε κολπική μαρμαρυγή, να υποβάλλονται τακτικά σε Holter ρυθμού ηλεκτροκαρδιογραφήματος, σύμφωνα πάντα με τον θεράποντα ιατρό.
Η αρρυθμία λοιπόν αυτή είναι συχνή και δύο είναι οι θεραπευτικοί στόχοι:

  1. Σωστή ρύθμιση των παλμών με φάρμακο (όταν χρειάζεται).
  2. Λήψη αντιπηκτικής αγωγής, καθώς η αρρυθμία αυτή οδηγεί στη δημιουργία θρόμβων μέσα στην καρδιά, με κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου θρομβοεμβολικού επεισοδίου.

Συχνότερες αιτίες:
Μεγάλη ηλικία, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθειες.

Λιγότερο συχνές αιτίες:
Υπερθυρεοειδισμός, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ή καφέ και σοβαρές μεταβολικές διαταραχές ή λοιμώξεις. Σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% δεν βρίσκεται αιτία εμφάνισης της αρρυθμίας.

Kαρδιακή ανάταξη

Ο όρος καρδιακή ανάταξη χρησιμοποιείται για κάθε θεραπεία (φαρμακευτική ή όχι) που εφαρμόζεται προκειμένου να τερματισθεί μια παθολογική ταχυκαρδία και να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς. Η καρδιακή ανάταξη μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά, είτε με χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (απινίδωση). Η φαρμακευτική ανάταξη γίνεται, συνήθως, μετά από εισαγωγή του ασθενή σε νοσοκομείο και χορήγηση φαρμάκων από του στόματος ή ενδοφλεβίως. Η ηλεκτρική ανάταξη γίνεται είτε σε επείγουσα βάση για ανάταξη απειλητικών για τη ζωή ταχυκαρδιών, οι οποίες προκαλούν απώλεια συνείδησης του ασθενή, είτε προγραμματισμένα για ανάταξη, κυρίως, επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Οι προγραμματισμένες ηλεκτρικές ανατάξεις γίνονται σε νοσοκομείο από εξειδικευμένο ιατρό (ηλεκτροφυσιολόγος), συνήθως στην μονάδα εντατικής θεραπείας ή την αίθουσα ανάνηψης παρουσία καρδιολόγου, νοσηλεύτριας και ενδεχομένως αναισθησιολόγου. Η χορήγηση ρεύματος γίνεται συνήθως με δύο ειδικά αυτοκόλλητα, τα οποία προσκολλώνται σε συγκεκριμένες θέσεις στον θώρακα του ασθενή. Τα αυτοκόλλητα συνδέονται μέσω καλωδίων με ένα εξωτερικό απινιδωτή από τον οποίο γίνεται η ελεγχόμενη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος προκαθορισμένης ενέργειας (απινίδωση).
Η απινίδωση γίνεται μετά από νάρκωση του ασθενή με ενδοφλέβια χορήγηση αναισθητικού φαρμάκου. ΔΕΝ απαιτείται γενική αναισθησία του ασθενή. Ο ασθενής ξυπνά μετά από μερικά λεπτά και εξέρχεται από το νοσοκομείο εντός της ίδιας μέρας.

Απινιδωτής

Η ηλεκτρική ανάταξη εξασφαλίζει τον τερματισμό παθολογικών ταχυκαρδιών σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό σε μεγάλο ποσοστό, ποσοστό το οποίο εξαρτάται από τα υποκείμενα νοσήματα του κάθε ασθενή. Δεν θεραπεύει την κολπική μαρμαρυγή, ούτε προλαμβάνει νέο επεισόδιο, απλά την διακόπτει κατά τη στιγμή της ανάταξης και ο ρυθμός της καρδιάς γίνεται πλέον φυσιολογικός. Το χρονικό διάστημα για το οποίο δεν θα ξαναπαρουσιάσει ο ασθενής κολπική μαρμαρυγή είναι άγνωστο. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ηλεκτρική ανάταξη θα πρέπει να είναι νηστικοί για τουλάχιστον έξι ώρες πριν από την ανάταξη και θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση για διάστημα 24 ωρών μετά την ανάταξη, λόγω φαρμάκων αναισθησίας που χορηγούνται.

Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής με καθετήρα (ABLATION)

Σε περίπτωση που δεν πετυχαίνουμε καλή ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας (παλμοί της καρδιάς) με την φαρμακευτική αγωγή ή σε περίπτωση συχνών παροξυσμών της αρρυθμίας και πάντα μετά από εκτίμηση του αρρυθμιολόγου, υπάρχει η δυνατότητα κατάλυσης / καυτηρίασης των σημείων στην καρδιά που προκαλούν την αρρυθμία.

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής με κολπική μαρμαρυγή

  1. Σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
    Η αντιπηκτική μας αγωγή είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας!
  2. Διακοπή καπνίσματος, καθώς η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
  3. Υγιεινή διατροφή με στόχο το καλό σωματικό βάρος, μείωση νατρίου και πρόσληψη φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιή λίπη, όπως ψάρια, καρύδια κ.λπ.
  4. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  5. Καλή σωματική δραστηριότητα μέσω της άσκησης. Ιδανικά, 30 λεπτά ή περισσότερο, 5 φορές εβδομαδιαίως.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet