Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Νοσήματα – Παράγοντες Κινδύνου

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ


ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ


Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα μας και είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου, καθώς παίζει ρόλο στη δημιουργία βιταμινών και ορμονών. Το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται στο ήπαρ (ενδογενής χοληστερίνη) και μια μικρή ποσότητα προέρχεται από τη διατροφή μας (διατροφική χοληστερίνη).
Η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή της στένωσης και απόφραξης (έμφραγμα) των αγγείων της καρδιάς, αλλά και αγγείων όλου του σώματος.

«Καλή» και «κακή» χοληστερίνη

Όπως όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά, έτσι και η χοληστερίνη πρέπει να μεταφερθεί στους ιστούς του σώματος διαμέσου του αίματος. Όμως, καθώς η χοληστερίνη είναι αδιάλυτη στο αίμα, για να μεταφερθεί στα διάφορα όργανα του σώματος ενώνεται με πρωτεΐνες–μεταφορείς της, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Μεταξύ αυτών, οι κυριότερες είναι η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL-κακή χοληστερίνη) και η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL-καλή χοληστερίνη).

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου απορρίπτεται. Έτσι, υψηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερίνης προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στους ιστούς του σώματος. Αν υπάρχουν υψηλά επίπεδα κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, στενεύοντάς τα και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αλλά μπορεί να αποθηκευτεί και σε άλλους ιστούς (ήπαρ, καρδιά κλπ.).

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης

Η επιθυμητή τιμή μετά την ηλικία των 18 ετών είναι:
Ολική χοληστερόλη<200 mg/dl, HDL35-75mg/dl και LDL<130 mg/dl

Αίτια αύξησης της χοληστερίνης

  • Η κακή διατροφή μέσω της κατανάλωσης πολλών λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων
  • Η κληρονομικότητα
  • Η ηλικία και το φύλο (μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες και η μεγάλη ηλικία)
  • Η έλλειψη άσκησης
  • Παχυσαρκία ή αυξημένος δείκτης μάζας σώματος
  • Ο υποθυρεοειδισμός
  • Ο διαβήτης
  • Νεφρικές νόσοι

Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι οργανικές χημικές ουσίες που αποτελούνται από γλυκερόλη ενωμένη με τρία λιπαρά οξέα και γι’ αυτό το λόγο έχουν το όνομά τους ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ. Αν και ένα μικρό μέρος των τριγλυκεριδίων μπορεί να παραχθεί από τον ίδιο τον οργανισμό, οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται από τις τροφές. Τα τριγλυκερίδια υπάρχουν στους φυτικούς και στους ζωικούς οργανισμούς με τη μορφή των ελαίων και λιπών. Έτσι λοιπόν, προσλαμβάνονται τόσο από τις φυτικές τροφές (διάφοροι καρποί και σπόροι κλπ.), όσο και από τις ζωικές τροφές (ζωικό λίπος, βούτυρο, γάλα κλπ.).

Οι φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων είναι <150 mg/dl.

Αυξημένη Χοληστερόλη και Τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Σε κάποιον οργανισμό μπορεί να είναι αυξημένη μόνο η χοληστερόλη ή μόνο τα τριγλυκερίδια ή και τα δύο. Ανάλογα με τον τύπο της δυσλιπιδαιμίας λοιπόν, ο ιατρός θα καθορίσει και την αναγκαιότητα της σωστής φαρμακευτικής αγωγής. Πολύ περισσότερο, όταν συνυπάρχει το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης ο κίνδυνος για αθηρωμάτωση και στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος. Η χοληστερίνη εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, ιδίως των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα, με συνέπεια το σχηματισμό θρόμβων και αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων, που οδηγούν στην εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Τί πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε να μειώσουμε τα λιπίδια:

  1. Υγιεινή διατροφή
  2. Αυξημένη σωματική δραστηριότητα
  3. Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
  4. Αποφυγή καπνίσματος

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet