Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ


Η καρδιά είναι μυς που λειτουργεί σαν αντλία (συσπάται), αλλά έχει και ηλεκτρισμό, ο οποίος πρέπει να είναι φυσιολογικός. Ο ηλεκτρισμός και η συστολή και διαστολή του καρδιακού μυός αλληλοεξαρτώνται. Οι αρρυθμίες είναι διαταραχές του ηλεκτρισμού.

Μπορεί να εκδηλώνονται με αρκετά γρήγορη ή αργή καρδιακή συχνότητα (πολλούς ή λίγους παλμούς αντίστοιχα), με εντελώς ακανόνιστο ρυθμό (όπως η κολπική μαρμαρυγή) ή με μικρής διάρκειας διακοπές στη ρυθμική συστολή της καρδιάς.

Οι αρρυθμίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, οι οποίες όμως δεν είναι όλες επικίνδυνες. Στο ιατρείο μας, γίνεται έλεγχος αρρυθμιών (υποβάθρου ή διάγνωση υπαρχόντων και αντιμετώπισή τους). Για τη διάγνωση διενεργείται ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά και Holter ρυθμού Ηλεκτροκαρδιογραφήματος.


Προέλευση και χαρακτηριστικά αρρυθμιών και συμπτώματα των ασθενών

Φυσιολογικά, η καρδιά μας λειτουργεί με 60 έως 100 παλμούς/χτύπους το λεπτό. Αυτός όμως ο ρυθμός λειτουργίας μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού (δραστηριότητα, ύπνος, αναιμία, υποξυγοναιμία ή διάφορα νοσήματα). Όταν η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς διαταράσσεται, μπορεί να προκύψουν βραδυκαρδίες, δηλαδή να χτυπάει αργά, άλλες φορές όμως, μπορεί να χτυπάει η καρδιά πιο γρήγορα, οπότε μιλάμε για ταχυκαρδίες. Κάποιες άλλες φορές μπορεί οι παλμοί της καρδιάς να χτυπάνε εντελώς άρρυθμα, όπως π.χ. στην κολπική μαρμαρυγή. Πολλές συχνές αρρυθμίες είναι συστολές-χτύποι που παρεμβάλλονται στον φυσιολογικό ρυθμό προκαλώντας μικρές και στιγμιαίες διακοπές οι οποίες λέγονται έκτακτες συστολές. Αυτές συνηθέστερα τις νοιώθουμε σαν «φτερουγίσματα» ή «σαν να κόβεται η ανάσα» και συνήθως δεν είναι καθόλου επικίνδυνες. Πολύ συχνότερα όμως, οι έκτακτες συστολές δεν δίνουν συμπτώματα
και βρίσκονται τυχαία στον καρδιολογικό έλεγχο. Στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι μια πλήρης αρρυθμία, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς νοιώθουν ξαφνικά μια μεγάλη ταχυκαρδία που μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο ή δύσπνοια και πάντα είναι χρήσιμο να βγει ένα καρδιογράφημα τη στιγμή εκείνη, ώστε να αναδειχθεί η ταχυκαρδία για να αντιμετωπιστεί αναλόγως ο ασθενής. Γενικότερα, όταν η ταχυκαρδία είναι άνω των 120 σφύξεων και ο ασθενής έχει συμπτώματα, θα πρέπει να αξιολογείται από ιατρό άμεσα. Οι μηχανισμοί πρόκλησης των αρρυθμιών είναι ποικίλοι και η ανίχνευσή τους παίζει ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης.

Πώς γίνεται η διάγνωση των αρρυθμιών

Για τη σωστή αξιολόγηση των αρρυθμιών χρησιμοποιούνται κυρίως αναίμακτες εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, Holter ρυθμού, δοκιμασία κοπώσεως, υπερηχογράφημα και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις καρδιάς, αν χρειαστεί, όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Κάποιες φορές μπορεί να είναι αναγκαίο να υποβληθεί ο ασθενής σε διαγνωστικές μεθόδους ελάχιστα επεμβατικές, μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο, όπως σε εμφυτεύσιμο Holter ή σε ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, εξετάσεις που γίνονται από εξειδικευμένους καρδιολόγους στις αρρυθμίες, τους ηλεκτροφυσιολόγους.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet