Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ (TEST) ΚΟΠΩΣΕΩΣ


Η δοκιμασία κοπώσεως είναι μια εξέταση η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς σε ηρεμία, αλλά κυρίως σε συνθήκες κόπωσης, η οποία παράγεται μέσω του βαδίσματος σε διάδρομο, δηλαδή σε κυλιόμενο τάπητα. Η μέση διάρκεια της εξέτασης είναι τα 20 λεπτά.

Η εξέταση αυτή μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες στον ιατρό για την καρδιακή λειτουργία του εξεταζομένου.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ή την εκτίμηση της σοβαρότητας της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή την ανίχνευση ισχαιμίας – κακής αιμάτωσης της καρδιάς λόγω στενωμένων αγγείων.
  2. Αναδεικνύει εξεταζόμενο με υπόβαθρο αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθώς στην δραστηριότητα η πίεση θα αυξηθεί σημαντικά ή και πρωιμότερα από την ιδανική χρονική στιγμή.
  3. Ανιχνεύει αρρυθμίες σε εξεταζόμενους που έχουν υπόβαθρο αρρυθμιών.
  4. Ελέγχεται η φυσική κατάσταση του εξεταζομένου, καθώς υπό ελεγχόμενες συνθήκες (πίεσης και σφυγμών-παλμών) υπάρχουν χαρακτηριστικά στοιχεία που ταξινομούν τον ασθενή σε εξεταζόμενο με καλή ή όχι φυσική κατάσταση.
  5. Αναπαράγεται πιθανόν σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος σε δραστηριότητα, όπως στο καθημερινό του περπάτημα. Είναι δηλαδή ένας τρόπος να ελέγξουμε, με ταυτόχρονη λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αν ο εξεταζόμενος κατά την κόπωση θα εμφανίσει, παράλληλα με κάποιο σύμπτωμα, αλλοιώσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, είτε είναι ισχαιμικές είτε αρρυθμίες.
  6. Ελέγχεται η πιθανή ανάγκη αντιμετώπισης προβλήματος σε βαλβίδα της καρδιάς.

Πώς γίνεται η δοκιμασία κοπώσεως;

Κατά τη δοκιμασία κοπώσεως καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς με ηλεκτροκαρδιογράφημα και η αρτηριακή πίεση καθώς ο ασθενής ασκείται. Για να γίνει η καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος με τη βοήθεια ειδικών αυτοκόλλητων και στη συνέχεια ο εξεταζόμενος ξεκινάει τη βάδιση σε ήπιους ρυθμούς και μηδενική κλίση του τάπητα. Σταδιακά, αυξάνεται η ταχύτητα και η κλίση του τάπητα μέχρι να φτάσουν οι παλμοί του εξεταζομένου σε ένα προκαθορισμένο σημείο το οποίο το ορίζει ο ιατρός, με βάση την ηλικία του εξεταζομένου, αλλά και κάποιες φορές με βάση τις υποκείμενες παθήσεις που έχει ή και τη φαρμακευτική του αγωγή.

Πριν την εξέταση πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή ροφημάτων και φυσικά ο εξεταζόμενος πρέπει να φοράει άνετα ρούχα και παπούτσια. Για το αν ο εξεταζόμενος θα υποβληθεί στην εξέταση λαμβάνοντας ή όχι τα φάρμακά του, παραμένει στην κρίση του θεράποντος ιατρού ανάλογα με την πάθηση και την αιτία διενέργειας του τεστ κόπωσης.

Είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση, αλλά σε λίγες περιπτώσεις ασθενών που υποβάλλονται στην εξέταση αυτή μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως αρρυθμίες ή και οξέα συμβάματα τα οποία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω νοσηλεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιατροί συμφωνούν για το ότι τα τεστ κόπωσης πρέπει να διενεργούνται σε νοσοκομεία ή μεγάλα διαγνωστικά κέντρα στα οποία μπορούν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες αν απαιτηθεί.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet