Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΜΕ TRIPLEX ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ


Οι καρωτίδες είναι βασικά αγγεία που αιματώνουν τον εγκέφαλο. Είναι δύο και η καθεμία κοινή καρωτίδα χωρίζεται σε έξω και έσω καρωτίδα οι οποίες τροφοδοτούν το πρόσωπο και τον εγκέφαλο αντίστοιχα, με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.

Όταν οι καρωτίδες παρουσιάσουν στένωση από σταδιακά αναπτυσσόμενη αθηρωματική πλάκα δημιουργείται νόσος που ονομάζεται αποφρακτική νόσος καρωτίδων. Η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν που προκαλείται και σε άλλα αγγεία του σώματος, αλλά και στα αγγεία της καρδιάς, προκαλώντας το έμφραγμα μυοκαρδίου.


Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της αθηρωμάτωσης και στένωσης των καρωτίδων είναι η μεγάλη ηλικία, η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα. Φυσικά, σπουδαίο ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία.

Στην αθηρωματική νόσο των καρωτίδων δεν έχει σημασία μόνο ο βαθμός της στένωσης, αλλά μεγαλύτερη ακόμη έχει ο κίνδυνος πιθανής ρήξης τμήματος της αθηρωματικής πλάκας και δημιουργίας θρόμβου τοπικά. Ο θρόμβος αυτός ή τμήμα της πλάκας μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει μέσω του ίδιου του αγγείου στον εγκέφαλο, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αθηρωμάτωση των καρωτίδων μπορεί να μην έχει συμπτώματα (κυρίως στα πρώτα στάδια) και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ορισμένες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα (triplex) ή την αγγειογραφία.

Η πιο διαδεδομένη αναίμακτη μέθοδος διάγνωσης της στένωσης των καρωτίδων είναι το triplex ή έγχρωμο υπερηχογράφημα. Με αυτό γίνεται η εκτίμηση του βαθμού της στένωσης, της έκτασης, της ακριβούς θέσης, της μορφολογίας και της σύστασης της αθηρωματικής βλάβης. Επιπλέον, γίνεται η μέτρηση του πάχους του ενδοθηλίου, εύρημα που θεωρείται σημαντικό στην αρχόμενη διάγνωση της νόσου.

Στενώσεις στις καρωτίδες 80-99% θεωρείται ότι πρέπει να αποκατασταθούν επεμβατικά, ενώ οι ενδιάμεσες στενώσεις (50-79%) απαιτούν φαρμακευτική αντιμετώπιση και προσαρμογή του τρόπου ζωής. Πλήρεις αποφράξεις (100% στένωση) συνήθως δεν αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Στενώσεις κάτω των 50%, μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπίζονται φαρμακευτικώς, κυρίως με υπολιπιδαιμική αγωγή, ανάλογα με τον κίνδυνο του κάθε ασθενή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του βαθμού της στένωσης. Παράλληλα, πρέπει οι στενώσεις να παρακολουθούνται τακτικά διότι η αποφρακτική νόσος είναι μία κατάσταση που διαρκώς εξελίσσεται.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet