Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Νοσήματα – Παράγοντες Κινδύνου

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία ο μυς της καρδιάς (μυοκάρδιο) είναι αδύναμος και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα. Το αίμα δεν επαρκεί για να θρέψει τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μυς κουράζονται και ο ασθενής με ΚΑ εμφανίζει εύκολη κόπωση και δύσπνοια. Ταυτόχρονα, σε κάποιους ασθενείς δεν επιστρέφει και αρκετό αίμα στην καρδιά, συσσωρεύεται λοιπόν το αίμα στις φλέβες, περιμένοντας να γυρίσει στην καρδιά και αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια (οιδήματα), στους πνεύμονες και την κοιλιά. Έτσι δικαιολογούνται τα κύρια συμπτώματα της ΚΑ που είναι η εύκολη κόπωση, τα οιδήματα και η δύσπνοια.

Η ΚΑ είναι συχνή και σοβαρή πάθηση, προοδεύει με το πέρας των ετών και ο πάσχων οφείλει να ακολουθεί πιστά την φαρμακευτική του αγωγή, να κάνει σωστή διατροφή, κυρίως αποφεύγοντας την κατανάλωση αλατιού και την πρόσληψη πολλών υγρών, αλλά και να παρακολουθείται τακτικά από τον θεράποντα ιατρό του. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις παθήσεις, αλλά κυρίως για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είναι η διατήρηση καλής ποιότητας ζωής που επιτυγχάνεται με τους παραπάνω τρόπους.


Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Η καρδιά είναι ένας μυς που λειτουργεί σαν αντλία και στέλνει αίμα που οξυγονώνεται στους πνεύμονες, άρα και οξυγόνο αλλά και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Η καρδιά χωρίζεται σε δύο μέρη, τη δεξιά και την αριστερή καρδιά. Η βασική κοιλότητα της καρδιάς, η αριστερή κοιλία στέλνει το αίμα μέσω μιας κεντρικής αρτηρίας (αορτή) σε όλες τις αρτηρίες του σώματος από τις οποίες θα αιματωθούν όλα τα όργανα. Στη συνέχεια, από τα όργανα και συγκεκριμένα από τις φλέβες θα γυρίσει το αίμα στην καρδιά στο δεξιό μέρος της (δεξιά καρδιά) και από εκεί θα περάσει στους πνεύμονες όπου θα οξυγονωθεί για να καταλήξει στην αριστερή καρδιά που και πάλι θα στείλει το αίμα στην αορτή και σε όλα τα όργανα. Φυσιολογικά, η καρδιά σπρώχνει και παρέχει στο σώμα περίπου 5 λίτρα ανά λεπτό αίμα. Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, η παροχή αυτή του αίματος μειώνεται σε λιγότερο από 4 λίτρα το λεπτό, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του σώματος.

Πού οφείλεται η Kαρδιακή Ανεπάρκεια

Η κύρια αιτία που προκαλεί ΚΑ είναι η στεφανιαία νόσος. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου νεκρώνει κάποιο μέρος της καρδιάς και μειώνεται η δύναμή της. Άλλες αιτίες που προκαλούν ΚΑ είναι παθήσεις των βαλβίδων, των πνευμόνων, λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδα), μυοκαρδιοπάθειες, όπως η διατατική ή η υπερτροφική, συγγενείς καρδιοπάθειες κ.ά.

Εξετάσεις που αναγνωρίζουν την ύπαρξη της καρδιακής ανεπάρκειας

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση του ασθενή στο ιατρείο έχουν μεγάλη σημασία. Στη συνέχεια υποβάλλεται ο ασθενής σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, αλλά και βιοχημικές εξετάσεις (αίματος). Ένα υπερηχογράφημα καρδιάς (τρίπλεξ) είναι η κυρίαρχη εξέταση που θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος. Εφόσον το τρίπλεξ επιβεβαιώσει τη μειωμένη δύναμη της συστολής του καρδιακού μυός, ο ιατρός πιθανόν θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, στεφανιογραφία, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία καρδιάς κ.α.

Τι συμπτώματα έχει ο ασθενής με Καρδιακή Ανεπάρκεια;

  • Συμπτώματα στεφανιαίας νόσου (μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ενότητα έμφραγμα μυοκαρδίου), όπως πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
  • Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) είτε σε ηρεμία είτε σε δραστηριότητα.
  • Αδυναμία κατάκλισης λόγω δύσπνοιας που απαιτεί να έχει ο ασθενής πάνω από 2-3 μαξιλάρια ή αναγκάζεται να σηκωθεί από το κρεβάτι για να αναπνεύσει, νομίζοντας ότι του λείπει ο αέρας.
  • Πρήξιμο στα πόδια (οιδήματα) τα οποία όμως είναι όλη την ημέρα και όχι μόνο προς το βράδυ ή πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Βήχας έντονος ή εκκρίσεις ή μειωμένος κορεσμός οξυγόνου στο παλμικό οξύμετρο.

Τί πρέπει να κάνει ο ασθενής με Καρδιακή Ανεπάρκεια;

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΚΑ γίνεται με την καλή συνεργασία ασθενή και ιατρού, μέσω της στενής παρακολούθησης και της σωστής τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και την υιοθέτηση από τη μεριά του ασθενή ενός καλού τρόπου ζωής.

Είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται από τον ασθενή:

  • Καθημερινό περπάτημα,
  • παρακολούθηση της δίαιτας (περιορισμός στο αλάτι),
  • αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ,
  • παρακολούθηση του βάρους του (με καθημερινό ζύγισμα μετά την πρωινή ούρηση),
  • παρακολούθηση της πίεσης και των σφύξεων,
  • παρακολούθηση των συμπτωμάτων και, αν εμφανιστεί αλλαγή, άμεση επικοινωνία με τον ιατρό,
  • έλεγχος σωστός πιθανών λοιμώξεων, καθώς απορρυθμίζουν τον ασθενή με ΚΑ,
  • σωστή τήρηση λήψης φαρμάκων,
  • αποφυγή λήψης άλλων φαρμάκων ή βιταμινών ή άλλων ουσιών χωρίς την έγκριση του θεράποντος ιατρού,
  • σωστή ρύθμιση άλλων νοσημάτων που έχει ο ασθενής, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η αρτηριακή υπέρταση και σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για αυτά τα συνυπάρχοντα νοσήματα,
  • εμβολιασμός σύμφωνα πάντα με τη σύσταση του ιατρού για γρίπη, ερπητοϊό σε κάποιους ασθενείς και πνευμονιόκοκκο, αλλά και για άλλα μικρόβια ανάλογα με τον ασθενή.

Προσοχή: η καρδιακή ανεπάρκεια ΔΕΝ έχει σχέση με ανεπάρκεια σε βαλβίδα της καρδιάς όπως η ανεπάρκεια μιτροειδούς, την οποία παρουσιάζουν πολλοί εξεταζόμενοι.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet