Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Γιατί είναι αναγκαίος ο προαθλητικός έλεγχος;

Προαθλητικός έλεγχος ονομάζεται ο έλεγχος από καρδιολόγο προ της έναρξης της άθλησης. Είναι πολύ σημαντικό να διενεργείται προαθλητικός έλεγχος, καθώς θα πρέπει πριν την άθληση να αποκλεισθούν καρδιαγγειακές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο ή άλλη οξεία παθολογία, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή η συγκοπή. Το πιο επικίνδυνο άθλημα θεωρείται ότι είναι το ποδόσφαιρο (35% των θανάτων), ενώ ακολουθούν το μπάσκετ (25% των θανάτων) και ο στίβος (15% των θανάτων). Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπολογίζει την επίπτωση του αιφνίδιου θανάτου περίπου 2 ανά 100.000 αθλητές ηλικίας κάτω των 35 ετών ετησίως.


Σε νεαρούς αθλητές προτείνεται ο έλεγχος να περιλαμβάνει κλινική εξέταση (ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων, έλεγχος αρτηριακής πίεσης και αιμάτωσης, ψηλάφηση βασικών οργάνων και έλεγχος άλλων σημείων, σύμφωνα με την κρίση του ιατρού) και πλήρες ιατρικό ιστορικό του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος και της γενικότερης υγείας του εξεταζομένου. Σε περίπτωση που προκύψουν ύποπτα σημεία από την εξέταση, υποβάλλεται ο αθλητής σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, τρίπλεξ καρδιάς ή και δοκιμασία κοπώσεως.

Σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών απαιτείται ηλεκτροκαρδιογράφημα, εκτός της φυσικής εξέτασης και της λήψης του ιστορικού, ενώ εάν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου, πρέπει να διενεργείται περαιτέρω εξέταση για αποκλεισμό στεφανιαίας νόσου. Τα νοσήματα που καλεί ο ιατρός να αποκλείσει με τον προαθλητικό έλεγχο είναι η στεφανιαία νόσος, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, το σύνδρομο μακρού QT, το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White, η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας και άλλα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια αρρυθμία και πιθανόν θάνατο.

Η επανάληψη του προαθλητικού ελέγχου σε εξεταζόμενο με φυσιολογικό πρώτο έλεγχο ή χωρίς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή άλλο υποκείμενο νόσημα πρέπει να γίνεται κάθε 1 με 3 χρόνια εξατομικεύοντας ανάλογα με τον κάθε αθλητή.

Στο ιατρείο μας, διατίθεται αξιόπιστος εξοπλισμός για την πρώτη εκτίμηση και μόνο στην περίπτωση υποψίας νοσήματος, παραπέμπεται ο εξεταζόμενος για άλλη εξέταση όπως η δοκιμασία κόπωσης (η οποία είναι ασφαλέστερο να διενεργείται σε νοσοκομείο ή μεγάλο κέντρο διαγνωστικό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης επί επιπλοκής).

Στα πλαίσια της πρόληψης για μετάδοση του κορωνοϊού, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει εκδώσει οδηγίες, όπως και τα παρακάτω έντυπα που πρέπει να συμπληρώνονται από τον αθλητή και τον ιατρό.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet