Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Καρδιολογικές Εξετάσεις

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ (ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ)


fΒρείτε χρήσιμες οδηγίες που αφορούν στη διενέργεια αξονικής καρδιάς πατώντας ΕΔΩ.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις μελέτες που έχουν γίνει στην παρακολούθηση ασθενών με στεφανιαία νόσo, η αξονική τομογραφία καρδιάς χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στη μη επεμβατική απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων (αξονική στεφανιογραφία). Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει αναίμακτη διερεύνηση για αθηρωματικές πλάκες που μπορεί να προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς, πάθηση ευρέως γνωστή ως στεφανιαία νόσο. Έτσι αποφεύγεται η επεμβατική στεφανιογραφία, με την οποία γίνεται καθετηριασμός σε αιμοδυναμικό εργαστήριο, μία επεμβατική πράξη που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.


Πώς γίνεται η αξονική στεφανιογραφία;

Κατά την αξονική στεφανιογραφία καρδιάς, ο ασθενής ξαπλώνει και περνάει μέσα από ένα κυκλικό σκάνερ-τομογράφο. Τοποθετείται ένας καθετήρας σε φλέβα στο χέρι (όπως όταν γίνεται η αιμοληψία για εξετάσεις αίματος) και από εκεί χορηγείται το σκιαγραφικό και στη συνέχεια, το σκάνερ με τη χρήση μικρής δόσης ακτινοβολίας απεικονίζει τις αρτηρίες της καρδιάς. Η εξέταση διαρκεί περίπου 7- 10 λεπτά.

Τι πληροφορίες παίρνουμε από την εξέταση;

Με την αξονική στεφανιογραφία μπορούμε να δούμε με ακρίβεια τις αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) και να μελετήσουμε την ύπαρξη τυχόν αθηρωματικών πλακών ή στενώσεων. Μπορεί πολύ γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια να εκτιμήσει τον βαθμό ασβέστωσης των στεφανιαίων αγγείων, που αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς, για τουλάχιστον 5 χρόνια ο ασθενής είναι ασφαλής ως προς την εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου λόγω αθηρωμάτωσης. Αν η αξονική καρδιάς δείξει στενώσεις στα αγγεία, ο εξεταζόμενος μπορεί να προχωρήσει σε άλλη εξέταση, όπως σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή άλλη εξέταση, ακόμη και σε επεμβατική στεφανιογραφία, αναλόγως με τον εξεταζόμενο και την κρίση του ιατρού.

Υπάρχει μειονέκτημα για την υποβολή στην εξέταση;

Στην αξονική καρδιάς η απεικόνιση γίνεται με χρήση ακτινοβολίας και κάθε εξέταση που μας εκθέτει σε ακτινοβολία, από την απλή ακτινογραφία θώρακα μέχρι κάθε είδους αξονική τομογραφία, αλλά και απλή στεφανιογραφία, πρέπει να είναι ιατρικώς απαραίτητη, ώστε να αποφεύγεται αυξημένη έκθεση στην ακτινοβολία. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη διενέργεια της εξέτασης υπερτερούν σημαντικά του μικρού κινδύνου από την έκθεση σε ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο ιατρός θα αξιολογήσει το όφελος έναντι του πιθανού κινδύνου για τον κάθε εξεταζόμενο ξεχωριστά.
Μία σπάνια επιπλοκή κατά την εξέταση είναι η αλλεργία στη χορήγηση σκιαγραφικού. Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη αξονική τομογραφία ή άλλη εξέταση με χορήγηση σκιαγραφικού, όπως σε πυελογραφία, ακολουθείται συγκεκριμένη προετοιμασία με φάρμακα ώστε να μην εκδηλώσει ο εξεταζόμενος αλλεργική αντίδραση.

Υπάρχει ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση;

Ο εξεταζόμενος λαμβάνει κανονικά τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει για κάποια πάθηση, υποβάλλεται σε εξέταση αίματος για έλεγχο ουρίας και κρεατινίνης, ενώ πιθανόν να του χορηγηθεί κάποιο φάρμακο για λίγες μέρες για να επιτευχθούν χαμηλοί καρδιακοί παλμοί, ώστε να γίνει με μεγαλύτερη αξιοπιστία η εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, ο εξεταζόμενος λαμβάνει πλήρεις οδηγίες από τους ειδικούς ακτινολόγους στο διαγνωστικό κέντρο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η εξέταση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet