Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Νοσήματα – Παράγοντες Κινδύνου

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ


H στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Τι είναι η στεφανιαία νόσος;

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του. Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση αυτών των αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρεμποδίζεται η ροή αίματος στα αγγεία και να υπό-αιματώνεται ο μυς της καρδιάς.


Πώς δημιουργείται η στεφανιαία νόσος;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η στεφανιαία νόσος δημιουργείται από την προοδευτική συσσώρευση αθηρωματικού υλικού, δηλαδή λίπους το οποίο μικραίνει τον αυλό των αρτηριών και μειώνει την παροχή αίματος στον μυ, κατάσταση που ονομάζεται ισχαιμία μυοκαρδίου. Το αθηρωματικό υλικό είναι ένα μαλακό, λιπώδες υλικό το οποίο δημιουργείται στην έσω επιφάνεια των αρτηριών, το οποίο όμως με την πάροδο των ετών «σκληραίνει» από την εναπόθεση ασβεστίου.

Με ποιες μορφές εμφανίζεται η στεφανιαία νόσος;

Ο στηθαγχικός πόνος, αποτελεί τη συνήθη εκδήλωση της ανεπαρκούς αιμάτωσης του μυοκαρδίου και εκδηλώνεται με δυσφορία στο κέντρο του θώρακα, που μπορεί να έχει χαρακτήρα σφιξίματος, καψίματος ή πίεσης. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στα δύο χέρια, στην περιοχή του τραχήλου, της κάτω γνάθου, στην πλάτη ή και την κοιλιά. Ορισμένες φορές, όταν ο πόνος είναι έντονος, παρουσιάζονται ιδρώτας, ναυτία ή εμετός.

Η στεφανιαία νόσος όμως μπορεί να μην εμφανιστεί με συμπτώματα. Οι κυριότερες μορφές εμφάνισής της είναι οι ακόλουθες:

  • Η περίοδος χωρίς συμπτώματα. Σε ασθενείς που δεν έχουν σοβαρές στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να μην εμφανίζονται συμπτώματα, παρά την παρουσία αθηρωματικών αλλοιώσεων στα στεφανιαία αγγεία. Σημασία έχει να τονιστεί ότι σε κάποιους, όπως στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τα συμπτώματα είναι τελείως άτυπα, δηλαδή δεν εμφανίζουν στηθάγχη αλλά ναυτία, έμετο ή και καθόλου σύμπτωμα ακόμη και με σοβαρές στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία. Ένας άλλος λόγος μη εμφάνισης συμπτωμάτων μπορεί να είναι το γεγονός ότι όταν αποφράσσεται ένα αγγείο, ο ίδιος ο οργανισμός δημιουργεί γειτονικά αγγεία που του παρέχουν αίμα και τα οποία, παράπλευρα όπως λέγονται αγγεία, ξεκινούν από άλλα αγγεία της καρδιάς.
  • Η σταθερή στηθάγχη. Είναι η εμφάνιση του στηθαγχικού πόνου είτε κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας είτε κατά τη διάρκεια έντονου συναισθηματικού stress. Συγκεκριμένα, αυτός ο πόνος εκλύεται κάθε φορά που ο ασθενής περπατάει και σταματάει όταν σταματάει τη δραστηριότητα.
  • Η ασταθής στηθάγχη. Είναι η εμφάνιση του στηθαγχικού πόνου όχι μόνο στην δραστηριότητα αλλά και στην ηρεμία. Είναι πολύ επικίνδυνη μορφή στεφανιαίας νόσου και πρέπει να αντιμετωπίζεται με εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εξέλιξη προς έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι η νέκρωση μιας περιοχής του καρδιακού μυός και εκδηλώνεται με τυπική στηθάγχη, η οποία όμως είναι παρατεταμένης διάρκειας, δεν σταματά με την ανάπαυση και διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα. Επιβάλλεται η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ενότητα «Έμφραγμα μυοκαρδίου».
  • Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Αποτελεί την πλέον άσχημη και κακοήθη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος και οι επιπλοκές της ευθύνονται για το 80% περίπου των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων. Δυστυχώς, ο αιφνίδιος θάνατος που οφείλεται κυρίως σε αρρυθμία τη στιγμή του εμφράγματος, αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου στο 25% των περιπτώσεων, κάτι που δηλώνει την αναγκαιότητα της πρόληψης.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet