Προληπτική Ιατρική & Παθήσεις: Νοσήματα – Παράγοντες Κινδύνου

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ


Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και προκαλείται όταν κάποιο τμήμα της καρδιάς δεν αιματώνεται σωστά λόγω σοβαρής στένωσης ή απόφραξης αγγείου που αιματώνει την καρδιά (στεφανιαίο αγγείο).


Το έμφραγμα λοιπόν, δηλαδή η νέκρωση τμήματος του μυός της καρδιάς (μυοκάρδιο), προκαλείται λόγω ισχαιμίας, δηλαδή λόγω μειωμένης ή πλήρους διακοπής αιμάτωσης σε συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το έμφραγμα διαφέρουν. Συνηθέστερα, οι ασθενείς εμφανίζουν αίσθηση βάρους / σφιξίματος ή οποιουδήποτε χαρακτήρα πόνου στον θώρακα, κάποιες φορές ο πόνος αντανακλά στη γνάθο, στο λαιμό, στον ώμο και στην πλάτη, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από εφίδρωση, ναυτία ή τάση προς έμετο ή και δύσπνοια. Κάποιοι ασθενείς δεν εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα, όπως οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ κάποιες άλλες φορές, μπορεί ένας άνθρωπος να υποστεί έμφραγμα χωρίς συμπτώματα, ιδίως όταν έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο οργανισμό παράπλευρη κυκλοφορία δηλαδή αγγεία που παρακάμπτουν τη στένωση.

Οι κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν στεφανιαία νόσο και είναι πιθανό να προκαλέσουν και έμφραγμα είναι η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση. το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, η παχυσαρκία.

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα οξέα συμπτώματα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και αιματολογική εξέταση με την οποία βρίσκουμε στο αίμα επίπεδα ενζύμων μυοκαρδιακής νέκρωσης. Η στεφανιογραφία, με τη βοήθεια των ακτίνων Χ και της ειδικής σκιαγραφικής ουσίας που εγχύεται, θα αναδείξει με ακρίβεια τις στενώσεις / αποφράξεις των στεφανιαίων αγγείων που ευθύνονται για το έμφραγμα.

Η θεραπεία για το έμφραγμα βασίζεται στην παύση της διαδικασίας πήξης του αίματος (η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία θρόμβων που αποφράσσουν το αγγείο), στη διάνοιξη της αρτηρίας που έχει υποστεί απόφραξη μέσω της αγγειοπλαστικής, στην αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπλοκών (όπως αρρυθμίες) και την φαρμακευτική αγωγή.

Ο χρόνος έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχή θεραπεία του εμφράγματος. Αμέσως μόλις ο ασθενής εμφανίσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα πρέπει να ζητήσει ιατρική εκτίμηση. Η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη ή ακόμη και θάνατο.

Η μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση εμφράγματος επιτυγχάνεται με τον έλεγχο των προδιαθεσικών παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως με τη διακοπή του καπνίσματος, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, την απώλεια βάρους, τη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδους διαβήτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις ύπαρξης παραγόντων κινδύνου, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται τακτικά, ώστε να διαγνωσθεί πιθανή ισχαιμία πριν την νέκρωση, δηλαδή το έμφραγμα. Ο ιατρός σας θα σας συστήσει τον τακτικό απαραίτητο έλεγχο για την πρόληψή του.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Επικοινωνήστε με την Ιατρό.

demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet