Ω3 λιπαρά οξέα και καρδιά

31/07/2020
omega-3-food-img.jpg

Τα Ω3 είναι λιπαρά οξέα πολυακόρεστα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στο α-λινολενικό οξύ (ALA) που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως μπρόκολο και λιναρόσπορος και στο Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) που περιέχεται σε ψάρια και θαλασσινά. Η διαφορά είναι ότι το EPA και το DHA προσλαμβάνονται έτοιμα από τις τροφές, ενώ το ALA μετατρέπεται σε EPA και DHA.

Υπάρχει η θεωρία ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν θετική επίδραση στην καρδιά.

Τα δεδομένα όμως στη βιβλιογραφία, βασισμένα σε αποτελέσματα μελετών δεν αποδεικνύουν την αναγκαιότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής με Ω3. Δηλαδή, όταν η διατροφή μας είναι σωστή, δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον σκευασμάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε πρόσληψη σκευασμάτων που περιέχουν Ω6, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας. Τα Ω3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ τα Ω6 έχουν συσχετιστεί με ανάπτυξη διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, αλλεργιών και νεοπλασμάτων. Η θετική δράση των Ω3 υπάρχει και πρέπει το προϊόν που λαμβάνουμε να περιέχει 600-700 mg.

Μια πρόσφατη μελέτη 112.059 ασθενών δεν έδειξε επίδραση των Ω3 στην προστασία της καρδιάς ή του εγκεφάλου, σε μια δόση από 2-4 γραμμαρίων ημερησίως. Το όφελος ήταν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, με παράλληλη της μείωση και της καλής χοληστερόλης, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα καλό, ιδιαιτέρως όταν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

Προϊόντα που περιέχουν Ω3

  • Λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα ή σκουμπρί, σολωμός, φρέσκος τόνος.
  • Ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια.
  • Λιναρόσπορος και έλαιο από λιναρόσπορο.
  • Επιπρόσθετα, στο εμπόριο υπάρχουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με Ω3, όπως μαργαρίνη, γάλα, ψωμί.
demerouti-footer-logo-white

Η σημασία της κλινικής καρδιολογίας, δηλαδή της διαδικασίας της κλινικής εξέτασης, της σωστής λήψης του ιατρικού ιστορικού και της εφαρμογής της ενδεδειγμένης θεραπευτικής επιλογής για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει από καρδιολογικό πρόβλημα, είναι τεράστια. Η ιατρός, χρησιμοποιώντας στο ιατρείο της τεχνολογία αιχμής, παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα ως οδηγό την πλήρη ενημέρωσή της για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην καρδιολογία σε όλα τα επίπεδα (διαγνωστικό, τεχνολογία, θεραπεία επεμβατική ή μη επεμβατική), μέσα από την επιστημονική της ενεργό δραστηριότητα και την παράλληλη συνεργασία της με το πλέον εξειδικευμένο καρδιολογικό νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Copyright ©️ 2022 ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΝΤ. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ · ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | Created by FCNet